JAROVNICE: Desiate výročie tragických povodní si pripomenú pietnym aktom

20.06.2008 Sabinov

Jarovnice 20. júna (TASR) – Pietnym aktom pri pamätníku obetiam povodní z roku 1998, počas ktorých zahynulo v rómskej osade v obci Jarovnice v Sabinovskom okrese 50 ľudí, si plánujú v júli tohto roka pripomenúť obyvatelia ...
"Je to tragédia, ktorú bezpochyby môžeme označiť za čierny deň histórie našej obce. Sme vďační za všetku materiálnu a finančnú pomoc, ktorú nám vtedy poskytla vláda, občianske združenia, podnikateľské subjekty, ale aj tisícky občanov z celej republiky. Tie nám však pomohli iba odstrániť škody a nahradiť časť majetku občanov. Ľudské životy nikto vrátiť nemôže. Pri príležitosti spomienky na zosnulých usporiadame aj zádušnú svätú omšu a chceli by sme, aby ju celebroval pomocný biskup Bernard Bober, " povedal pre TASR starosta obce Marián Kyjovský.
Dvojhodinová prietrž mračien v oblasti Levočských vrchov a následné prívalové vody miestnych potokov zasiahli 20. júla 1998 niekoľko obcí v povodí Malej Svinky. Množstvo spadnutých zrážok na tomto území, ktoré zdvihlo hladiny miestnych potokov, klasifikovali niektorí odborníci ako 1000-ročnú vodu. Vody potokov v tejto oblasti, ktoré za normálnych okolností tečú v korytách v šírke maximálne dva metre, sa v priebehu niekoľkých desiatok minút zmenili na neovládateľnú masu vody, blata a plávajúcich stromov, ktorá dosahovala na niektorých miestach výšku okolo šesť metrov. Povodne najviac zasiahli obce v okrese Sabinov a Prešov. Nánosy vody a blata zaplavili obce Jarovnice, Renčišov, Ražňany, Uzovské Pekľany, Vysoká, Hermanovce, Lažany, Chminianska Nová Ves, Fričovce, Široké a Obišovce.
"Lokálne povodne však najviac zasiahli našu obec, kde príval vody strhol chatrče, ktoré si Rómovia z osady postavili priamo na brehu riečky. Následky boli katastrofálne. Počas povodní prišlo o život 47 ľudí, najmä detí. Traja nezvestní, ktorých súd po niekoľkých rokoch vyhlásil za mŕtvych, rozšírili túto tragickú štatistiku na 50 mŕtvych. Povodeň si však vyžiadala obete na ľudských životoch aj v Renčišove a Uzovských Pekľanoch, " dodáva starosta Jarovníc.
Napriek tomu, že v priebehu niekoľkých dní sa situácia relatívne stabilizovala, hladiny miestnych potokov klesli a voda ustúpila, ľudia boli vystrašení už pri náznaku ďalšej búrky. Dokonca aj počas pohrebu obetí sa strhla búrka, ktorá spôsobila veľkú paniku.
Napriek týmto tragickým následkom povodní, ktorým by podľa Kyjovského pravdepodobne nezabránila ani chýbajúca regulácia toku, sa obyvatelia rómskej osady nepoučili a naďalej stavajú svoje príbytky bez stavebného povolenia na cudzom pozemku, priamo na hrane brehu riečky, ktorá zapríčinila obrovské straty na ľudských životoch.
Povodne v Jarovniciach spôsobili podľa Kyjovského celkovú škodu na majetku obce, občanov a štátu približne 69 miliónov Sk (2,27 milióna eur), preto obec žiadala vodohospodárov, aby urobili príslušné opatrenia, ktoré by mali zamedziť vybreženiu vodného toku. Z týchto opatrení sa z dôvodu nedostatku financií zrealizovala iba časť. Podľa technicko-prevádzkového námestníka Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), odštepného závodu Košice Stanislava Dobrotku do úpravy toku Malej Svinky v Jarovniciach doteraz investovali viac ako 29,3 milióna Sk (965.658 eur) a v roku 2006 za ďalších 200.000 Sk (6.592 eur) vykonali prečistenie toku. SVP realizoval na území Prešovského samosprávneho kraja v rokoch 2002 až 2007 v rámci protipovodňových opatrení práce za viac ako 486,1 milióna Sk (16,02 milióna eur).
 

Vyberte región